Tentoonstelling – Rietvelds Meesterwerk: Leve de Stijl!

Tentoonstelling – Rietvelds Meesterwerk: Leve de Stijl!

De tentoonstelling Rietvelds Meesterwerk: Leve De Stijl! schetst een profiel van Utrecht in de ‘roerige’ jaren twintig. Ook de omgeving van Gerrit Rietveld wordt belicht. Zijn contacten rondom het tijdschrift De Stijl, maar ook in het eigen Utrecht zoals Truus Schröder, Willem van Leusden, Willem Maas en Sybold van Ravesteijn zijn onmiskenbaar verbonden aan de ontwikkeling van deze bekende kunstenaar en de realisatie van zijn ’UFO van Utrecht’.

In 1917 verscheen de eerste editie van De Stijl: het ‘tijdschrift voor nieuwe beelding’. Het ideologische en experimentele blad had slechts een kleine honderd abonnees, maar de invloed ervan is nog altijd voelbaar.

100 jaar later staat De Stijl bekend als een belangrijke kunststroming, waarvan de kunstenaars wereldwijd bekend zijn: Piet Mondriaan, J.J.P. Oud, maar met name ook de Utrechters Theo van Doesburg, Bart van der Leck en Gerrit Rietveld. In 2017 viert het Centraal Museum het 100-jarig bestaan van De Stijl met een ode aan het Rietveld Schröderhuis, het internationale icoon van De Stijl in Utrecht.

 

footer anchor