BAK basis voor actuele kunst / Tony Cokes: To Live as Equals

BAK basis voor actuele kunst / Tony Cokes: To Live as Equals

Een tentoonstelling en publiek programma met en rond het werk van multimediakunstenaar Tony Cokes.

Op 16 en 17 oktober heropent Tony Cokes: To Live as Equals bij BAK, basis voor actuele kunst, na een eerder vroegtijdige sluiting vanwege de Covid-19 lockdown.

Tony Cokes: To Live as Equals presenteert een selectie werken uit het oeuvre van multimediakunstenaar Tony Cokes, die de ontwikkeling toont van zijn unieke vorm van maatschappijkritiek, waarin hij beeld, geluid en tekst combineert. De werken in de tentoonstelling verhouden zich tot cruciale, historische momenten, voornamelijk uit de 20e– en 21e-eeuwse anti-oorlogsbeweging en de bewegingen voor vrouwen en de Black Liberation-beweging. Stilistisch gezien bestaat het werk van Cokes uit een combinatie van drie kernelementen, die vaak onverwachte constellaties vormen: toegeëigende teksten van bijvoorbeeld theoretische essays, krantenkoppen en songteksten; historisch beeldmateriaal of monochroom gekleurde achtergronden; en pakkende soundtracks uit de pop-, rock- en elektronische muziek. Samen vormen deze elementen een kritische analyse, een provocatie en een oproep om op een andere manier te kijken naar de wijze waarop de hedendaagse wereld wordt gerepresenteerd in de media. De titel van de tentoonstelling is afgeleid van Cokes’ Evil.27: Selma(2011). Dit werk blikt terug op eerdere vrijheidsbewegingen, en beschouwt de hedendaagse overheersing van het beeld als een mogelijke belemmering om maatschappelijke alternatieven voor de huidige ongelijkheid te verbeelden en te realiseren. Vanuit dit oogpunt stelt de tentoonstelling als centrale vragen: Hoe kunnen we ons op een andere manier verhouden tot de schijnbaar eindeloze cycli van systemisch geweld en sociale controle? En hoe kunnen die cycli worden doorbroken om plaats te maken voor gelijkwaardigheid – to live as equals?

Meer informatie is hier te vinden

Registreren voor het openingsprogramma op 16 en 17 oktober 2020 is noodzakelijk, kijk voor meer informatie op bakonline.org

Reguliere entree: €6,-Scholieren, studenten, CJP-pas en senioren+: €3Museumkaart: gratis

Tijdens looptijd van tentoonstelling iedere week te bezoeken van woensdag t/m zondag van 13.00 tot 19.00 uur

footer anchor