UtrechtDownUnder actuele kunst in de oude bieb

UtrechtDownUnder actuele kunst in de oude bieb

De leegstaande Centrale Bibliotheek in hartje Utrecht is vanaf 12 november een bruisende plek met actuele kunst. 70 beeldend kunstenaars nemen het historische gebouw in bezit tijdens UtrechtDownUnder met actuele kunst in de oude bieb. Nationaal en internationaal bekende kunstenaars en aanstormend talent laten recent werk zien op 5000 vierkante meter.

UtrechtDownUnder is een terugkerend evenement met de actuele kunst op een bijzondere locatie. Tijdens deze vierde editie presenteert ook het Centraal Museum enkele werken in de tentoonstelling, onder andere uit hun collectie. Vorige edities van UtrechtDownUnder waren te zien in de historische werfkelders en in de voormalige gevangenis op het Wolvenplein.

De tentoonstelling bestaat uit zes afdelingen die elk staan voor eenbasishouding waarmee kunst gemaakt is. Er is de afdeling Materiaalverleiders, Uitvinders&Onderzoekers en Kritische Geesten&Idealisten. Maar ook de afdeling Transformers, Dromers&Romantici en Stillen&Tragen zijn gecategoriseerd. Een bibliotheek waar je kunst als het ware kan ‘lezen’.

Eigenaar gemeente Utrecht heeft Kunstliefde, organisator van UtrechtDownUnder, het gebouw tijdelijk gegund.

De tentoonstelling in het vier verdiepingen tellende gebouw met kelder is ruim opgezet. De veiligheidsmaatregelen volgens de richtlijnen van de overheid in verband met het coronavirus zijn van kracht.

Stofzuiger, Frank Halmans, 2020
footer anchor