Terug

Marisa Rappard

Installaties, Schilderkunst, Tekenkunst
l’Homme Fluide

l’Homme Fluide

potlood, krijt, stift, acryl op papier

B 475 cm x H 300 cm

wandvullend werk gemaakt in opdracht van de Nederlandse ambasade en op uitnodiging van Drawing Now in Parijs

Connected

Connected

acryl, krijt

L 350 cm x B 350 cm

'Connected', muurschildering De Fabriek in Eindhoven, werk links van Henk Visch, foto door Dick van Berkum, 2021

Emoticons

Emoticons

potlood en zilverinkt op papier

L 65 x B 50

tekening, 2021

Assembled Landscape

Assembled Landscape

potlood op papier

L 42 cm x H 29 cm

tekening, 2023

interview Clouded Matter

interview Clouded Matter

Interview met Marisa Rappard bij haar solo-tentoonstelling Clouded Matter in Drawing Centre Diepenheim, zomer 2019.

‘Clouded Matter’ Drawing Centre Diepenheim

‘Clouded Matter’ Drawing Centre Diepenheim

acryl en inkt op papier

overzicht zaal 1 solo-tentoonstelling DCD, 2019, werken uit de serie 'Datastream'

Biografie

Marisa Rappard onderzoekt in haar tekeningen, muurschilderingen en installaties de sociale impact van een leven dat steeds digitaler wordt.

Associatief verkent zij wat het betekent mens te zijn in een veranderlijke wereld, waarin technologie een steeds grotere plaats inneemt. Zij vindt het fascinerend dat de mens hoopvolle verwachtingen heeft van technologie en die haast religieuze of transcendente eigenschappen toekent, terwijl we ook de keerzijde kennen: de vervreemding wanneer je enkel contact maakt met de ander via een scherm. Nepberichten en deep fakes die het steeds lastiger maken te onderscheiden wat waarheid is.

De mensfiguren in haar tekeningen dwalen door abstracte structuren en labyrintische, anonieme ruimtes. Abstractie daalt op hen neer als een glinsterende warmgele regen, een hoopvolle gloed. Het blijft ambigu of de mens redding vindt in deze stromen, of er verloren in raakt.

Haar site specific werken betreden de fysieke ruimte als wandcollage, installatie of muurschildering. Het grote formaat, het feit dat het werk je omgeeft, versterkt de ervaring grip te verliezen in de veelheid aan informatie. De kijker moet zich eraan overgeven dat die het werk niet ineens tot zich kan nemen en wordt uitgenodigd erin rond te dwalen.

Het werk in het atelier wisselt Rappard af met projecten waarbij interactie met het publiek van belang is, bijvoorbeeld tijdens residenties in Colombia en een verzorgingstehuis in haar woonplaats Utrecht. Met collega Rozemarijn Westerink maakte ze een muurschildering in opdracht van de gemeente Amersfoort, in dialoog met de omgeving en haar bewoners.

Rappards werk was te zien bij uiteenlopende galeries, tentoonstellingsruimtes en musea, zoals Cokkie Snoei, Francis Boeske Projects, het Institut de Carton in Brussel, Lugar a Dudas in Colombia en het West Cork Arts Centre in Ierland; Kunsthal Kade in Amersfoort, museum Boijmans van Beuningen Rotterdam, museum Rijswijk, CODA museum Apeldoorn. Zij had solotentoonstellingen in het Centraal Museum in Utrecht en in het Drawing Centre in Diepenheim. In 2022 maakte zij in opdracht van de Nederlandse ambassade in Parijs een wandvullende muurtekening tijdens de beurs voor hedendaags tekenen Drawing Now. Haar werk was onderdeel van de Line Up, een tentoonstelling over hedendaags tekenen in Nederland, en werd opgenomen in ‘Le dessin dans l’art contemporain’, een overzicht van hedendaags tekenen van de Franse curator Barbara Soyer. Haar werk is opgenomen in collecties van o.a. Centraal Museum Utrecht, NOG collectie/Stedelijk Museum Schiedam, museum Boijmans van Beuningen, UMC Utrecht, het prentenkabinet van de Universiteit Leiden en privé-collecties in binnen- en buitenland. Rappard werkt tevens als docent bij ArtEZ en is begeleider bij het mastertraject Drawing Inventions Academy.

Contactgegevens

footer anchor