De Vrijstaat; Kunst en Cultuurhuis voor Jong Utrecht

De Vrijstaat; Kunst en Cultuurhuis voor Jong Utrecht

De Vrijstaat

De  Vrijstaat  is  een kunstwerkplaats voor kinderen, jongeren en jonge makers. Via een eigenzinnig programma brengt De Vrijstaat kunstenaars, kinderen en jongeren samen om op interactieve wijze vorm te geven aan de persoonlijke en de openbare ruimte. Met een breed aanbod op het gebied van beeldende kunst, digitale media, theater en muziek kunnen kinderen en jongeren hun talenten op diverse niveaus verkennen en ontwikkelen. Gelegen in het hart van het nieuwe Leidsche Rijn Centrum is De Vrijstaat een landingsplaats voor creatieve ontmoetingen tussen bewoners en makers. Met de monumentale boerderij als thuisbasis is De Vrijstaat een oase die de oude en nieuwe stad omarmt.


Met interactieve exposities in het Gebouw  heeft  De Vrijstaat  een unieke  positie  in het  culturele landschap van Utrecht. Expo’s, werkplaatsen en ateliers  die  kinderen en jongeren uitdagen om op een nieuwe manier naar de wereld te kijken, om kennis te maken met een veelheid van vormen uit het domein van de kunsten, om inspiratie te bieden om zelf met de kunst aan de  slag  te gaan. De kunstenaars die wij uitnodigen om een expositie in te richten, nemen de bezoekers mee in hun werkproces. In  de werkplaats  kunnen bezoekers op een actieve manier kennis maken met  de werkwijze en techniek van onze ‘meester-kunstenaars’

Het Gebouw

Naast de monumentale boerderij bezit De Vrijstaat ook het Gebouw. Dit tentoonstellingspaviljoen is bedacht door kunstenaar Stanley Brouwn. Het ontwerp van deze nestor van de Nederlandse conceptuele kunst is uiterst eenvoudig: twee blokken die kruislings over elkaar liggen. De maten van het gebouw zijn afgeleid van de ‘Brouwn-voet’, de voetmaat die de kunstenaar zelf hanteert als alternatief voor het metrisch systeem. De realisatie (van ontwerp tot uitvoering) is tot stand gekomen dankzij de Utrechtse architect Bertus Mulder. Sinds 2010 is het onder beheer van De Vrijstaat.

footer anchor