Verborgen verhalen

Verborgen verhalen

Door Peke Hofman

Verhalen zijn in. Je kunt geen museum inlopen of men probeert via zaalteksten, animaties, blogs, catalogi en series kunstwerken ‘het verhaal te vertellen’. Blijkbaar is er een grote behoefte aan.

Wat dit betreft sluit de expositie ‘Verborgen Verhalen’ in Kunstliefde uitstekend aan bij de actuele trend. Het verschil is echter dat deze tentoonstelling zelf geen verhaal vertelt, maar dat zes kunstenaars zijn geselecteerd die allen -op geheel eigen wijze- de toeschouwer uitnodigen zelf het verhaal te maken.

Schuurtje Jos van Gessel

Het concept is ontwikkeld door Lou Vos die samen met de kunstcommissie van Kunstliefde de expositie samenstelde. Aanleiding was de dood van Joop Stolk in 2020 wat een grote schok was in de Utrechtse kunstwereld. Het werk van Stolk maakt de toeschouwer zelf onderdeel van zijn beelden; alsof je in een film terecht bent gekomen waarbij de afloop ongewis is. Met beperkte middelen -potlood op papier- weet deze kunstenaar beelden te creëren die raadselachtig zijn, soms zelfs een beetje beklemmend. De tijd is even stilgezet. Er staat iets te gebeuren..

Weird Territories Joop Stolk

Ook de vijf andere kunstenaars hebben, vaak in een landschappelijke setting, de suggestie van tijd, verloop en verhaal verbeeld. Allemaal op verschillende manieren, formaten en met verschillende materialen. Dat maakt de tentoonstelling levendig en verrassend. Zo heeft Jos van Gessel zijn acrylverf schilderijen veelal gebaseerd op reisherinneringen die weer hun eigen verhaal vertellen. Zijn onderwerpen en kleurgebruik zijn echter niet wat je verwacht van een reisverhaal. In het werk ‘Situatie bij avond’ bijvoorbeeld laat hij letterlijk en figuurlijk grote delen open. De uitnodiging aan de kijker is duidelijk; het moment van herinnering is voor iedereen anders. Geen opgelegd verhaal maar een persoonlijke associatie in een vervreemdend landschap.

Bumble Bee City Bethany Forest

Een ander hoogtepunt in de tentoonstelling is ongetwijfeld de animatiefilm van Bethany de Forest met de poëtische titel ‘What will flowers do when you are not looking’. Zij laat tergend langzaam landschappen ontstaan. Ze neemt de kijker mee langs groeiende grassen, bewegende bloemen, ademende klaprozen. Het beeld verglijdt langzaam van links naar rechts, een suggestie van een slow motion vol met artificiële natuur: een contradictio in terminis. Dit maakt juist haar werk zo mysterieus. Door het ontbreken van mensen en dieren lijkt de natuur de regie te hebben overgenomen. Maar wel een natuur die weer door een mens, een kunstenaar is geschapen. Een spannend verhaal dus.

Diptiek 1 Eva Krause

Joop Stolk heeft er alleen een potlood en een stuk papier voor nodig. Deze soberheid is wat mij betreft minstens zo krachtig en spannend als de overdaad aan kleur en vorm bij de andere exposanten.

Terug naar Joop Stolk; de expositie is al met al een mooie ode geworden aan deze kunstenaar. De filmische landschappen, fragmenten uit een suspensefilm, suggesties van tijd en ruimte, decors van onaangekondigde gebeurtenissen, allemaal elementen die we in verschillende vormen terugvinden bij Joop Stolk, maar ook in het werk van de andere kunstenaars deelnemende kunstenaars.

_____________________________________________________________

Hidden Stories
zaterdag 5 februari 2022 13:00
zondag 27 februari 2022 17:00

Kunstliefde 12A Nobelstraat Utrecht, UT, 3512 EN Netherlands

Annemieke Alberts, Bethany de Forest, Jos van Gessel, Walter Simon, Eva Krause en Joop Stolk (postuum)

Hoofdfoto: The office Annemieke Alberts 2019
____________________________________________________________

Peke Hofman, voormalig directeur CBK
Alphen aan den Rijn en Den Bosch, schrijft
regelmatig over kunst. Hij organiseert
kunstreizen voor Art en Route en adviseert
bij kunstprojecten in de openbare ruimte.


footer anchor