Kunsthandel Juffermans

Kunsthandel Juffermans

Door Tabea Mannßhardt

Kunsthandel Juffermans zit sinds 1994 op de Lange Jansstraat. Door de gunstige ligging tussen Neude en Janskerkshof vinden veel bezoekers snel hun weg naar de indrukwekkende werken die de etalage sieren. Ook ik loop regelmatig langs de galerie, stop even en bewonder de kunstwerken achter de ruiten; werken van bekende kunstenaars als Picasso, Matisse en Chagall.

De kunsthandel werd in 1987 in Amsterdam opgericht door Jan Juffermans senior. Hij verkocht voornamelijk schilderijen van bekende Nederlandse kunstenaars. Later, in 1994, opende hij samen met zijn zoon Jan Juffermans de huidige locatie in zijn woonplaats Utrecht. Claudia Juffermans, de echtgenote van Jan, runt de kunsthandel sinds het overlijden van haar schoonvader en haar echtgenoot.

Eerder maakte ze carrière in de advocatuur, wat naar haar eigen zeggen veel voordelen biedt als je galerie hebt. Haar juridische ervaring komt haar goed van pas bij het onderzoek naar de provenance (herkomst van een kunstwerk) en authenticiteit van de werken. Dit is vooral belangrijk omdat de galerie zich richt op grafische werken en prenten, waarvan de authenticiteit zorgvuldig moet worden gecontroleerd.
Kunstenaars maken vaak meerdere afdrukken met één drukplaat en signeren en nummeren ze. De drukplaat mag vervolgens niet door iemand anders worden hergebruikt.

Deze specialisatie, onderzoek naar provenance, die zij in de loop der tijd heeft ontwikkeld, is zeldzaam in Nederland en de galerie is erin geslaagd een gat in de markt te vullen.
Claudia Juffermans zoekt prenten in het buitenland, vooral in Frankrijk, maar ook in de VS of Japan, om aan de galeriecollectie toe te voegen.

De galerie richt de focus op de Nederlandse kunstenaar Kees van Dongen. In 2010 publiceerden Jan Juffermans senior en Jan Juffermans junior een boek dat voor het eerst het gehele grafische oeuvre van de kunstenaar omvatte. De publicatie omvatte een inventarisatie van  de prenten van Van Dongen en bracht daarmee duidelijkheid in de werken die er zijn.

Volgens Claudia Juffermans is Van Dongen de meest gewilde kunstenaar onder  haar klanten. Haar huidige favoriete werk in de collectie is Le Renate Argente uit 1928, ook van Van Dongen.
Het werk toont een harmonieuze compositie; een dame staat op een stoel, draait haar rug naar de toeschouwer en kijkt naar de vlakke groene achtergrond waarop een paardenrace plaatsvindt. ‘Deze kwalitatieve print, is erg zeldzaam’, vertelt Juffermans.

De werken worden niet alleen tentoongesteld in de galerie aan de Lange Jansstraat 10, maar ook regelmatig op kunstbeurzen. In mei nam de galerie deel aan Art on Paper in Amsterdam. Meestal wordt hier hedendaagse kunst tentoongesteld, maar dit jaar waren er voor het eerst 10 stands gewijd aan historische werken, waaronder een stand van Juffermans. Zij was vooral blij met het grote aantal jonge bezoekers dat naar de beurs kwam kijken.

In de begindagen van de galerie, werden er verschillende hedendaagse kunstenaars vertegenwoordigd in de collectie. Nu is dat er nog maar één: Jeroen Hermkens. Hij past goed bij de kunsthandel van Juffermans omdat hij traditionele lithografische technieken gebruikt. Een aantal van zijn werken zijn momenteel te zien in de tentoonstellingsruimte. Mooie, kleurrijke prenten, waarvan er veel de locatie van de galerie in Utrecht afbeelden. Daarnaast zijn er ook van Hermkens enkele sculpturen en is er keramiek van hem te zien.

‘De werken zijn scherp geprijsd en trekken mede daardoor vooral jonge mensen aan’, legt Claudia Juffermans uit. ‘Studenten die al jaren de werken in de galerie komen bekijken trakteren zichzelf soms op een uniek kunstwerk ter ere van hun afstuderen of hun eerste baan.’

Kunsthandel Juffermans richt zich dan ook op een breed publiek van alle leeftijden en biedt kunstwerken aan in een brede prijsklasse.
Claudia Juffermans ‘Iedereen is welkom, niet alleen om te kopen, maar ook om de indrukwekkende collectie en de tentoonstellingsruimte zelf te bezoeken.’

Kunsthandel Juffermans
Lange Jansstraat 10
Utrecht

www.juffermans.nl

_________________________________________________________________

Tabea Mannßhardt is momenteel Research Master student aan de Universiteit Utrecht. Eerder voltooide ze haar bachelor in Europese kunstgeschiedenis en etnologie aan de Universiteit van Heidelberg. Ze is vooral geïnteresseerd in 19e en 20e eeuwse kunst.

footer anchor