IMPAKT / FACE VALUE Surveillance en identiteit in het tijdperk van digitale gezichtsherkenning
Face Value onderzoekt de veranderende betekenis van het gezicht in een digitaliserende samenleving, waarin gezichten steeds vaker worden vastgelegd en geanalyseerd als digitaal portret.
Mensen ontmoeten elkaar steeds vaker online en gezichtsherkenning wordt op steeds meer plekken ingezet (van smartphones tot aan grenscontroles). Zo zien we dat gezichten steeds vaker door een technologische ‘lens’ worden gedigitaliseerd en getransformeerd. In dit proces fungeert het gezicht niet slechts als een startpunt van menselijke ontmoetingen, maar ook als wachtwoord, database en doelwit van overheidscontroles.
Wanneer we op straat lopen, een selfie posten of een demonstratie bijwonen, lopen we het risico dat gezichtsherkenningssoftware ons gezicht analyseert en de informatie opslaat in een database. Omdat dit proces van een afstand gebeurt en doorgaans onzichtbaar blijft, zijn we ons vaak niet bewust van de grote hoeveelheid informatie die van ons gezicht wordt afgelezen en wat daarmee gebeurt.
Wanneer, waarom en hoe je herkend wordt is geen neutraal proces, maar een proces dat gekenmerkt wordt door structuren van in- en uitsluiting. Biometrische technologieën identificeren personen op basis van lichamelijke kenmerken; maar uit onderzoek blijkt dat biometrische systemen bevooroordeeld zijn, en racisme, seksisme en andere vormen van discriminatie kunnen vergroten.