IMPAKT Festival / Modern Love

IMPAKT Festival / Modern Love

Hoe ziet de liefde in de toekomst eruit? Bepaalt Tinder wie onze soulmate wordt? Is het straks normaal om seks te hebben met een robot? Dit jaar staat het IMPAKT Festival (3-7 November) in het teken van Modern Love. In onze on-demand samenleving spelen liefde, relaties en intimiteit zich steeds meer online af. Via platforms zoals OnlyFans en sociale media kun je naar hartelust je perfecte ‘ik’ etaleren of je verliezen in virtuele liefdesfantasieën. Maar digitale netwerken kunnen er ook voor zorgen dat iedereen die buiten de bestaande heteronormatieve kaders valt makkelijk kan experimenteren en geestverwanten kan vinden.

Tijdens het IMPAKT Festival 2021 onderzoeken we 5 dagen lang hoe technologie de manier waarop we elkaar ontmoeten, liefhebben – en uit elkaar gaan – beïnvloedt. Met performances, lezingen, panels, filmscreenings en een tentoonstelling, in Utrecht én online.

Een greep uit het programma:

Liefde en algoritmes
In de toekomst zullen algoritmes onze liefdeservaringen alleen nog maar meer bepalen. Wat houdt ons menselijk ten tijde van kunstmatige intelligentie en robotisering? Het zijn vragen waar ‘antropoloog van de toekomst’ Roanne van Voorst in haar keynote antwoord op geeft. Dit onderwerp staat ook centraal in het panel gemodereerd door filosoof Miriam Rasch. Zij vraagt: is de liefde eigenlijk wel in data en algoritmes te vatten?

Sex, dating en identiteit op het internet
In verschillende panels onderzoeken we online trends en hun gevolgen voor onze relaties, liefde en seksualiteit. Met Linda Duits hebben we het over de talen en conventies binnen online dating. Jennifer Lyon Bell (Blue Artichoke Films) en andere makers en kenners van erotische films nemen ons mee in de wereld van de artistieke en alternative pornografie. Met Edward Akintola Hubbard onderzoeken we hoe we ons op social media steeds meer profileren als de hoofdrolspeler van onze eigen speelfilm, en hoe kunstenaars en popsterren als Lil Nas X reageren op dit verschijnsel van “self-fashioning.”

Queer Afrofuturisme
Met haar combinatie van R&B, pop-muziek, feminisme en science-fiction is zangeres en actrice Janelle Monáe een inspiratiebron voor velen. Dankzij de geruchtmakende ‘vagina pants’ van Duran Lantink in haar video-clip PYNK, kreeg haar werk zelfs een Nederlands tintje. Voor het IMPAKT Festival zal auteur (en Janelle Monáe fan) Dan Hassler-Forest een aantal kunstenaars uitnodigen voor een kleurrijk gesprek over het Queer Afrofuturisme van de zangeres.

Zachte revoluties: keynotes over liefde, politiek en technologie
In verschillende keynotes zullen schrijvers, filosofen en kunstenaars ingaan op de rol die liefde kan spelen in de politieke en maatschappelijke processen in onze technologische samenleving. Kunstenaar, genezer en curator AA Bronson gaat in gesprek met de Bart Rutten, directeur van het Centraal Museum, over liefde, kunst, samenleving en identiteit. Socioloog en auteur Eva Illouz, die met haar boek Modern Love (or Love in the Age of Cold Intimacies) de inspiratie vormde voor het festival, gaat in gesprek met tentoonstellingscurator Katerina Gregos over de manier waarop het kapitalisme onze relaties binnendringt. Kunstenaar en schrijver Mounir Samuel herleest het Joods-Christelijke scheppingsverhaal als de basis voor een nieuwe kijk op liefde en genderverhoudingen. Tot slot neemt filosoof en activist Srećko Horvat ons mee op een filosofische en visuele reis door de 21e eeuw en vraagt zich af: Do Lovers Dream of Electric Cars?

Modern Love kunstwerken
Bij IMPAKT en het Centraal Museum is er een extra grote Modern Love tentoonstelling met kunstwerken van o.a. David Haines, ​​Juliet Jacques, Marijke De Roover, en Dries Verhoeven; in dialoog met historische en hedendaagse kunstenaars uit de collectie van het Centraal Museum, zoals: Maléne Dumas, J.H. Moesman, Sanam Khatibi, Duran Lantink en Rory Pilgrim. Daarnaast maken kunstenaars Jonas Lund en Melanie Bonajo (die volgend jaar Nederland zal vertegenwoordigen tijdens de Biënnale van Venetië) nieuwe, interactieve werken speciaal voor het IMPAKT Festival waarbij je online dating op een geheel andere manier zult ervaren.

Lees meer over het festivalprogramma op impakt.nl

Beeld: Marijke de Rover zal het IMPAKT Festival 2021 openen met haar performance Live, Laugh, Limerence.
footer anchor