IMPAKT / In Touch: How to connect in the age of digital humanity?

IMPAKT / In Touch: How to connect in the age of digital humanity?

 Met de komst van smartphones en social media werd het makkelijker om met elkaar in verbinding te blijven, althans, dat werd ons beloofd. Van nauwe familie tot verre kennissen en vreemden, iedereen is binnen handbereik. Toch voelen we ons in toenemende mate eenzaam. Van 22 maart tot en met 19 mei 2024 presenteert IMPAKT In Touch: een tentoonstelling over technologie als het middelpunt van onze relaties met elkaar, onszelf, en de wereld om ons heen.

Ruim een eeuw geleden luidde de komst van radio en televisie een nieuw tijdperk in, waarin onze dagelijkse bezigheden ruimte moesten maken voor technologische verbindingen. Sindsdien wordt die almaar groeiende ruimte ten volste benut: we kijken binnen in andermans leven via social media, onderhouden ons mentale en fysieke welzijn met verschillende apps, en zijn afhankelijk van onze telefoon om ons een weg te banen in bekende en onbekende omgevingen. Onze aandacht is verlegd, losgekoppeld van onze omgeving en getransporteerd naar een wereld op het scherm.

Nu onze verbinding met andere wezens met name ontstaat en plaatsvindt met behulp van technologische apparaten, is het de hoogste tijd dat we onze relatie met technologie onder de loep nemen en verkennen hoe deze relatie onze zoektocht naar verbinding transformeert. Aan de hand van speelse en immersieve werken reflecteren de kunstenaars van In Touch op de manieren waarop technologie ons ondersteunt en in de weg zit in het vormen van connecties met anderen, onze omgeving, andere diersoorten en onszelf. Schuif aan bij een diner gehost door AI, ontdek wat het sociale gedrag van mensen gemeen heeft met planten en insecten, en verzet jezelf tegen gender biases door met een feministische chatbot te praten.

Deze tentoonstelling besteedt speciale aandacht aan werken en projecten ondersteund door EMAP (European Media Art Platform) met een focus op Digitale en Media Kunst, Bio Kunst en Robotische Kunst.

Met werken van: Nadja Verena Marcin, Me AndOther Me, Paula Nishijima, Studio Above&Below, en T(N)C
Curator: Daniela Tenenbaum

_________________

1 juni een nieuwe editie! van de performance Be My Guest!  

XR DINNER EVENT
Zaterdag 1 juni
14:00 & 19:00
IMPAKT – Lange Nieuwstraat 4, Utrecht

Be My Guest! (door Me AndOther Me)
What happens “when species meet”?
Be My Guest! verkent de ruimtelijke, culturele en sociale verbanden tussen design, nieuwe mediatechnologieën en AI, aan de hand van misschien wel het meest ouderwetse ritueel uit ons dagelijks leven: dineren met vrienden. Wat gebeurt er met onze ervaring wanneer AI de gastheer van de avond is, verantwoordelijk voor de ruimtelijke ervaring en het menu? Schuif aan bij een van de twee AI-etentjes op 23 maart, en ontdek het! 

Credits afbeelding: Be My Guest! (2023) by Me AndOther Me

 

footer anchor