IMPAKT / Na de groei

IMPAKT / Na de groei

Een tentoonstelling van DISNOVATION.ORG

Hoe lang kunnen we nog door met economische groei? Wat kunnen we doen om de grootschalige afbraak van ons ecosysteem te stoppen? Welke ideologische, sociale en biofysische factoren hebben de huidige milieucrisissen bespoedigd? Van 4 maart t/m 22 mei presenteert IMPAKT [Centrum voor Mediacultuur] Na de Groei: een solo-tentoonstelling van het werk van het collectief DISNOVATION.ORG. 

DISNOVATION.ORG, een afkorting van ‘disobedient innovation’, is een onderzoekscollectief opgericht in Parijs in 2012. De kern wordt gevormd door Maria Roszkowska (PL), Nicolas Maigret (FR) en Baruch Gottlieb (CA). Zij houden zich bezig met de cross-overs tussen kunst, onderzoek en hacking. Het zijn provocerende kunstprojecten die ons geloof in ‘economische groei’ en ‘technologische oplossingen’ ter discussie stellen. Groei is de oorzaak, niet het antwoord op de aftakeling van ons ecosysteem. We moeten gaan nadenken over een wereld ‘na de groei’. In hun eerste Nederlandse solo-tentoonstelling staan recente werken uit hun Post Growth-serie centraal, waaronder een aantal indrukwekkende installaties, zowel bij het IMPAKT Centrum als in de openbare ruimte van Utrecht.

De tentoonstelling Na de Groei nodigt ons uit om ideeën over groei en vooruitgang ter discussie te stellen. De serie nieuwe werken onderzoeken de radicale implicaties van speculatieve artistieke prototypes, zoals een economisch model gebaseerd op zonne-energie. De tentoonstelling belicht perspectieven voor een omslag weg van het overmatig gebruik van fossiele brandstoffen waarop het voortbestaan van onze samenlevingen vandaag de dag is gebaseerd.

Na de Groei is een uitnodiging tot een collectief en praktisch onderzoek naar de toekomst van het leven op de planeet, de notie van groei in al zijn facetten en implicaties, en de grenzen van de technologie, van de politiek en van onze verbeelding.

Tijdens de expositie organiseert IMPAKT een publiek programma met Nederlandse kunstenaars, wetenschappers, politici en activisten die met ons nadenken over de implicaties van Na de groei. Een van deze events is de Post Growth Toolkit Spelavond. Het tactische bordspel is ontwikkeld door DISNOVATION.ORG en nodigt spelers uit om een ​​aantal sleutelbegrippen zoals zoals ‘geo-diversity’, ‘downgrading’ of ‘indigenous economics’ te verkennen en onze wereldbeelden letterlijk te herschikken in een periode van radicale verandering. Op de Spelavond zal het kaartspel de katalysator zijn voor een discussie over onze ecologische toekomst en alternatieve economische modellen. 

Meer informatie over het publieke programma volgt.

Het werk van DISNOVATION.ORG is al tentoongesteld in: Centre Pompidou (Paris), transmediale (Berlin), the Museum of Art and Design (New York), Palais de Tokyo (Paris), FILE (Sao Paulo), ZKM (Karlsruhe), Strelka Institute (Moscow), ISEA (Hong Kong), Elektra (Montreal), China Museum of Digital Arts (Beijing), en het Chaos Computer Congress (Hamburg).

footer anchor