IMPAKT /

IMPAKT /

Enter New Babylon is een virtual reality-project dat de mogelijkheden en grenzen van een toekomstige wereld voor creatieve nomaden onderzoekt. Zet je koptelefoon op en stap in de ongrijpbare wereld van New Babylon. Het is de thuisbasis van de Homo Ludens (de spelende mens), in de jaren zestig bedacht door de Nederlandse schilder Constant Nieuwenhuys (1920-2005). Jonge, activistische spoken word-artiesten en ontwerpers reflecteren op New Babylon via virtual en mixed reality in een theatrale installatie bestaande uit vier ‘ervaringen’. Is het alles waar Constant van droomde of is het een nachtmerrie geworden?

Enter New Babylon is een mixed reality Installatie met vier ervaringen, waar het publiek een eigentijdse reflectie op New Babylon kan ervaren. Mixed reality houdt in dat elementen uit de virtuele ervaring ook in de fysieke ervaring aanraakbaar zijn.

Met New Babylon formuleert Constant van 1956 tot en met 1974 zijn toekomstvisie. Het project omvat een veelheid aan schetsen, tekeningen, teksten, maquettes en constructies die een futuristische stad voorstellen waarin de productiemiddelen collectief eigendom worden en de nomadische, creatieve en speelse mens centraal staat. De bewoners worden uitgenodigd om hun speelse menselijke natuur te ontdekken en te beleven.

Videokunstenaar Dennis Molema heeft de sector Grote gele van Constant (1967) omgevormd tot een digitaal 3D-model om als virtuele locatie voor Enter New Babylon te dienen. Oorspronkelijk is Grote gele sector een driedimensionaal schaalmodel.

Zes schrijvers van Poetry Circle Nowhere werkten drie maanden samen met vijf ontwerpers, alumni  van de HKU. Onder leiding van Joris Weijdom experimenteerden ze met de mogelijkheden van virtual en mixed reality en ontwikkelden ze vier totaal verschillende ervaringen, reflecterend op New Babylon.

Kunnen deze jonge makers nog dromen van een toekomst of verandert elke droom in een dystopie onder het gewicht van de uitdagingen van vandaag? Met deze vraag startte Kim van der Horst, stiefdochter van de kunstenaar, directeur van Fondation Constant en initiatiefnemer het project. Het antwoord is vier werelden, elk met hun eigen reflectie op de toekomst.

De ervaringen zijn Blooming New Babylon, Echo’s van het vergeten, Het verleden van een toekomst stad en We willen onze dagen niet vullen met spijt.

Scenograaf Guus van Geffen bouwde een installatie waarin de bezoeker de werelden beleeft en vervolgens ook toeschouwer wordt van andere bezoekers die de virtual reality-werelden betreden.

Enter New Babylon is een productie van Constant 101 (Fondation Constant), Feikes Huis, Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, Over Het IJ en Poetry Circle.

Lucas de Man sprak met de makers.

footer anchor