Moving Gallery / Aletta Bos

Moving Gallery / Aletta Bos

Indrukwekkende kleurrijke schilderijen, intieme collages en intrigerende porseleinen miniaturen van Aletta Bos vullen de vijf ruimtes van de Moving Gallery. Het werk balanceert tussen abstract en realistisch. Je herkent organische vormen, lichaamsdelen en ook alledaagse voorwerpen. Maar Bos speelt met de verhoudingen en schaal en creëert zo een heel eigen wereld. Als kijker wordt je die wereld ingetrokken, of je het wilt of niet.

Bos komt tot haar composities door eindeloos te puzzelen, liefst in meerdere werken tegelijk en in verschillende media. Als bronmateriaal gebruikt zij vaak geïllustreerde anatomieboeken, botanische afbeeldingen, herinneringen en ouder eigen werk. Zij knipt die ingrediënten als het ware uit hun wereld en rangschikt ze tot een nieuwe werkelijkheid. Ze wil uitvinden hoe de dingen werken: in de natuur, tussen mensen, tussen mannen en vrouwen, tussen ruimten. En ze nodigt de kijker uit om hierover mee te denken. Bos:  “Werken in het atelier is communiceren met mijzelf, met het bewustzijn dat het werk, als ik het loslaat, gaat communiceren met anderen.” 

Aletta Bos evenwel, draait al een hele tijd mee in de kunstwereld. Eind jaren-80 volgde ze de kunstacademie (HKU) en daarna runde ze jarenlang een internationaal opererende galerie in Amsterdam. Zo’n drie jaar geleden vond ze de tijd en ruimte en vooral ook de urgentie om zich vol op het kunstenaarschap te storten. 

Galeriehouder Arnoud van Mosselveld over Bos: “Haar werk verraadt levenservaring. Ze heeft letterlijk veel gezien. Maar dit werk is nog niet eerder gemaakt. Het is oorspronkelijk en nieuw. Aletta bood jarenlang een podium aan kunstenaars die zij de moeite waard vond. Nu zijn wij blij dat wij haar werk een podium kunnen bieden.” 

Zaterdag 12 januari: Radio en tv presentator Klaas Drupsteen interviewt Aletta Bos. Kijk hier voor meer info.

footer anchor