Moving Gallery / COLLAGE!

Moving Gallery / COLLAGE!

Picasso begon ermee; met ‘knipsels’ een nieuw beeld samenstellen.

Meer dan honderd jaar later laat Moving Gallery tijdens de expositie Collage! zien dat deze kunstvorm helemaal bij de 21ste eeuw past. Vanaf zaterdag 1 oktober toont de galerie werk van zeven kunstenaars die met hun collages een nieuwe eigen wereld creëren.

Knippen en plakken. Dat doen we tegenwoordig vooral op de computer. Schaar en plaksel hebben we niet meer nodig. Veel kunstenaars maken gebruiken deze middelen nog wel. Door bestaande elementen uit hun context te halen, naar een andere plek te brengen, en daar vast te maken, wordt een nieuw beeld gecreëerd.

Collages worden meestal met en op papier gemaakt, maar voor collages kunnen net zo goed andere materialen worden gebruikt, zoals textiel of plastic. Galeriehouder Arnoud van Mosselveld; “er zijn geen voorschriften, geen richtlijnen, in feite gaat het alleen om het samenstellen van een nieuw beeld door middel van knippen en plakken. Of we iets als collage zien hangt af van de werkwijze en natuurlijk van het uiteindelijke resultaat.

Door gebruik te maken van bestaande afbeeldingen en foto’s kunnen vervreemdende effecten ontstaan. Er is snel resultaat en het lijkt al gauw ‘iets’ te zijn. Maar daarmee is het niet makkelijker om ook een goed kunstwerk te maken. De uitdaging is om met knippen, schuiven en herschikken van beeldenmateriaal een spannend evenwicht te vinden en daarmee een heel eigen nieuw beeld te creëren.

Dat dit een kunst is willen we laten zien in deze expositie, aan de hand van werken van zeven heel uiteenlopende kunstenaars: Georgia Biggs, Noor van der Brugge, Anook Cleonne, Francine Claassen, Caren van Herwaarden, Arno Kramer en Tinca Veerman.

Opening zaterdag 1 oktober, 15.30uur met lezing van Cornel Bierens.

Caren van Herwaarden, collage

footer anchor