Moving Gallery / De getekende mens

Moving Gallery / De getekende mens

Bart Rutten (Directeur Centraal Museum) opent op vrijdag 25 augustus de expositie ‘De Getekende Mens’ in de Moving Gallery en daarmee het nieuwe kunstseizoen. De mens uitgebeeld door vijf internationaal bekende en aanstormende kunstenaars: Ronny Delrue, Hans Lemmen, Sarah van der Pols, Salomé Roodenburg en Maeve van Klaveren.  

“Verwacht geen ‘selfies’ of realistische portretten”, waarschuwt eigenaar Arnoud van Mosselveld van de Moving Gallery over de nieuwe expositie ‘De Getekende Mens’. Op de vraag wat we dan wel kunnen verwachten antwoordt hij: “heel verschillende en persoonlijke interpretaties van de mens door vijf hedendaagse kunstenaars die ertoe doen.” 

Ronny Delrue maakte het beeld op het door Max Kisman ontworpen affiche dat in  Utrecht overal op straat te zien is. Is het een vrouw? Ja misschien, maar wel met veel ledematen alsof het een sierlijk insect is of toch een amazone? Delrue is een internationaal bekende Belgische kunstenaar wiens werk is opgenomen in collecties van alle grote musea aldaar. Van Mosselveld: “Moving Gallery komt inmiddels ook internationaal voor de dag en kunstenaars in deze expositie bewegen zich succesvol op dat niveau.”  

Hans Lemmen staat bekend om zijn grote getekende landschappen die de sferen oproepen van oertijden waarin de mens nog niet de hoofdrol had. Zijn werk is mysterieus maar ook overweldigend direct. De Moving Gallery heeft sinds de verbouwing eerder dit jaar de muren om deze imposante en onvergetelijke werken perfect tot zijn recht te laten komen. 

Vaste bezoekers van de Moving Gallery in Utrecht of op kunstbeurzen zullen Salomé Roodenburg en Maeve van Klaveren goed kennen. De eerste Moving Gallery-expositie (in 2018) was een soloshow van de toen net afgestudeerde Roodenburg. Haar mensfiguren hebben iets vreemds maar zijn ook herkenbaar en goedaardig. Maeve van Klaveren weet de kijker altijd weer te ‘pakken’ met haar geheimzinnige, verstilde beelden van ongrijpbare, ingetogen maar ook sterke vrouwen. 

Sarah van der Pols exposeert voor het eerst in de Moving Gallery. Ook bij haar gaat het niet om de uiterlijke pose die we zo goed kennen van social media, maar om het innerlijk dat ze heel treffend weet te vangen. Van der Pols’ tekeningen tonen vooral een verstilde maar daardoor juist spannende binnenwereld van de moderne mens. 

Ronny Delrue, S.P. 1.5. 2023, 19:51, acryl op papier

Hans Lemmen, Zonder titel, gemenge techniek op papier, 355×155

Maeve van Klaveren, What’s the name
footer anchor