Moving Gallery / ECHTER!

Moving Gallery / ECHTER!

Moving Gallery Utrecht toont vanaf zaterdag 10 februari voor het eerst hyperrealistische kunst tijdens de nieuwe expositie ECHTER! Met deze expositie sluit de galerie aan bij de tentoonstelling ‘Op Scherp’ in het Centraal Museum Utrecht, die gewijd is aan foto- en hyperrealisme in de schilderkunst.

“Het genre hyperrealisme lag eerlijk gezegd buiten onze comfortzone”, vertelt Arnoud van Mosselveld, van de Moving Gallery in Utrecht. “Toen Bart Rutten, directeur van het Centraal Museum Utrecht, ons suggereerde een expositie te maken die aansluit bij hun tentoonstelling ‘Op Scherp’ over foto- en hyperrealisme in de schilderkunst, zette dat natuurlijk aan tot nadenken”, aldus Van Mosselveld. En daarmee begon de zoektocht naar hyperrealistisch werk dat bij het programma van de Moving Gallery past.

Utrecht heeft een positie hoog te houden als het aankomt op realisme in de kunst. Jan van Scorel en Gerard van Honthorst horen strikt genomen niet tot die stroming, maar Pyke Koch en Joop Moesman maakten toch al vergaand realistische schilderijen. En de HKU heeft het afgelopen decennia nadrukkelijk bijgedragen door succesvolle jonge realisten af te leveren. Een aantal daarvan zit in de expositie in het Centraal Museum èn is straks ook te zien in de Moving Gallery. In ECHTER! wordt vloeiend de verbinding gelegd tussen de ware tovenaars als Lieven Hendriks en Jhonie van Boeyen en zij die juist kiezen voor een lossere benadering van het realisme, zoals Jasper Hagenaar en Ina van Zyl.


Het gaat Van Mosselveld niet om het “knap naschilderen” van foto’s. Eerder het tegenovergestelde: het creëren van nieuwe beelden waarvan de foto niet bestaat. Dat is de artistieke lading die hij wil laten zien in deze expositie. ‘Echter dan echt’ is mooi maar ‘echter’ is wat deze kunstenaars er op hun heel eigen authentieke manier mee doen. ECHTER! is dus een titel met een dubbele betekenis: op het eerste gezicht lijkt het echt, echter wel met de kanttekening dat het interessanter is dan dat.

De zoektocht leverde elf heel verschillende kunstenaars op:
Jhonie van Boeijen, Caja Boogers, Jeffrey Dunsbergen, Bobbi Essers, Jasper Hagenaar, Lieven Hendriks, Nonna Hoogland (keramiek), Florens Kool, Onno Meeuwsen, Robin Speijer en Ina van Zyl

Aurus Laurus – Jasper Hagenaar
footer anchor