Moving Gallery / Over de Grens

Moving Gallery / Over de Grens

Moving Gallery Utrecht toont in haar nieuwe expositie ‘Over de Grens’ werk van zes jonge buitenlandse kunstenaars die allemaal voor hun opleiding naar Nederland kwamen en zijn gebleven. Tijdens de opening op zaterdag 30 september laat de Australische kunsthistoricus Alyxandra Westwood haar licht schijnen op de vraag waarom Nederland een plek is om te blijven, terwijl op het kunstklimaat hier nogal wat is aan te merken. 

“Hun werk viel me op bij de graduation-shows: goed, spannend, verrassend. Dat is wat de kunstenaars die we uitkozen voor onze nieuwe expositie vooral gemeen hebben”, aldus galeriehouder Arnoud van Mosselveld.  De rode draad is dat alle kunstenaars in de expositie van buiten Nederland komen, vandaar de titel ‘Over de Grens’. Nederlandse kunstopleidingen trekken steeds meer talent uit het buitenland. En velen van hen blijven hier na hun studie. De Moving Gallery brengt nu werk van zes van deze talentvolle jonge buitenlandse kunstenaars bij elkaar.  

Er zijn houtsculpturen van Iver Uhre Dahl (Noorwegen), schilder-tekeningen van Pedro Kastelijns (Brazilië) en schilderijen van Håkan Karvonen (Zweden), Alexander Koch (Italië) en Lorenço (Oostenrijk) en er is een installatie van Maria Atanasiu uit Roemenië. 

Deze kunstenaars zijn afgestudeerd aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam, de Hoge School voor de Kunsten Utrecht en de Koninklijke Academie voor de Kunsten in Den Haag. En bouwen nu hun kunstenaarscarrière op in Nederland. 

Kunsthistorica, curator en kunstcriticus Alyxandra Westwood, zelf uit Australië, praat tijdens de opening van de expositie met de kunstenaars. Vooral over hun werk maar ook over de redenen waarom ze als kunstenaar in Nederland blijven. Valt het dan toch wel mee met het kunstklimaat in Nederland?  

  

Lorenço, Avalange, Olieverf op doek, 150 x130 cm

footer anchor