UNCLOUD /PhysicalDigitalDigitalPhysical

UNCLOUD /PhysicalDigitalDigitalPhysical

Op zaterdag 30 september start de zevende editie van Uncloud in Utrecht, de meest ambitieuze tot nu toe. Uncloud 2023 combineert zo goed als alle verschillende activiteiten en uitingen van de afgelopen jaren. De drieweekse tentoonstelling, met thema “physicaldigitalphysicaldigital[..]” transformeert het voormalige Pieter Baan Centrum in een audiovisueel walhalla met meer dan 25 (site-specific) kunstwerken. Het driedaagse festival weekend reist langs drie verschillende Utrechtse locaties en presenteert uit meer dan 20 live optredens.

De tentoonstelling vindt plaats in het Pieter Baan Centrum aan de Gansstraat 164 in Utrecht en is te bezoeken tot en met 22 oktober. De audiovisuele optredens, installaties en experimentele media worden tentoongesteld in de gangen, cellen en kamers van het centrum, een voormalige gevangenis en forensisch psychiatrisch instituut. PhysicalDigitalDigitalPhysicalPhysicalDigitalDigitalPhysical toont technologische en multi-sensorische werken, performances en ruimtes die zich tussen materialiteit en de virtualiteit bevinden.
 
Een van de vele fantastische werken is OUROBOROS van Jeroen Alexander Meijer, die de iii-residentie kreeg van het Instrument Inventors Initiative. OUROBOROS, het prachtige resultaat van Meijers onderzoek naar aandacht, weerspiegelt de voortdurende afleiding door digitale apparaten. HABITAT van Heleen Blanken toont een datagestuurde projectie van het Antropoceen, waarin snel verdwijnende landschappen, wezens en koralen door middel van 3D-scans zijn vereeuwigd. Joanie Lemercier Studio presenteert Cosmos.1999 – een werk dat zich richt op de dissonantie tussen de verleidelijke visuele esthetiek van populaire sciencefiction en de dystopische ideologie die deze vaak belichaamt. Het project werpt een blik op techno-optimisme dat een bevoorrechte enkeling zou aangaan maar tegelijkertijd het leven op onze planeet in gevaar zou brengen. Ondertussen put Eirik Brandal uit zijn achtergrond in muziekcompositie en bouwt hij elektronische geluidssculpturen waarmee hij de intrinsieke schoonheid van circuits blootlegt.
 
Tijdens de tentoonstelling zijn ook de werken te bewonderen van deelnemers aan het dual residency-programma’s van Uncloud die plaatsvonden in juni en september. Gedurende twee weken werden zeven kunstenaars uitgenodigd om (samen) een werk te ontwikkelen, waarbij ze de specifiek-ruimtelijke context en geschiedenis van de Pieter Baan onderzochten.

Festival Weekend 

Voor het eerst voegt Uncloud een heus live-muziek weekend met innovatieve, uitdagende en nieuwe stijlen toe aan het programma, van 6 tot en met 8 oktober op verschillende locaties in Utrecht. Lokaal talent komen samen met mondiale acts, baanbrekende audiovisuele optredens worden afgewisseld met transcendente elektronische showcases en buitenaardse ambient. Op Uncloud wordt traditioneel muzikaal vakmanschap gecombineerd met gedurfde experimenten. Rondom de liveconcerten werkt Uncloud samen met StrandedFM en WAS. Waar tijdens het festivalweekend een clubavond en afterparty zijn.
 
Op de line-up staan ​​Bambounou en Mama Snake met een b2b primeur, mixmaster extraordinaire Djrum en, voor een gespecialiseerde quadrafonische DJ-set, Danny van der Lugt & Victor Bontje. De specialiteit van Uncloud blijft het laten samensmelten van spectaculaire sonische en visuele projecties – onder de A/V-acts bevinden zich de productieve experimentator Iglooghost en, met een vers tweede album op het iconische UIQ-label van Lee Gamble op zak, Lux Aeterna met CORIN. Ook is er plek voor hedendaagse klassieke muziek met Maarten VosNÂR laat vocale loops gepaard gaan met percussie in de vorm van gedeconstrueerde, gevonden voorwerpen, waaronder een analoge klok.
 

To Be Continued Theater Productie 

In het weekend van 12 t/m 15 oktober presenteren Uncloud en Theater Kikker in het Pieter Baan Centrum To Be Continued, een audiovisuele theatrale installatie van Nineties Productions in samenwerking met videokunstenaar Noralie, interactieve ontwerpstudio Moniker en muzikant/producent Philipp Thimm. Met een chatbot als hoofdrolspeler verweeft To Be Continued digitale media met technologie en ontrafelt de voorstelling een op code gebaseerde, psychedelische ontmoeting – een contemplatieve ervaring geleid door een meeslepende soundscape en beelden die de relatie tussen ons (niet)lineaire gevoel van tijd in het informatietijdperk weerspiegelen. De show is in het Engels.footer anchor