Kunstmanifestatie-Carefull_Utrecht_Refectiehuis_Rogier-Boogaard

Jolanda Schouten

Contactgegevens

Jolanda Schouten
Locaties, data & tijden:
10-20 sept 2022 (ma-vrij 10.00-15.00 u, za-zo 10.00-17.00u): Refectiehuis

Daarna als vliegend tapijt door de stad:
za 24 sept (14.00-16.00u): A Beautiful Mess / tijdens open dag AZC Joseph Haydnlaan 2, 3533 AE Utrecht
za 1 okt (13.30-16.00u): Bibliotheek Neude
za 8 okt (13.30-16.00u): RAUM (in de loods)
za 15 okt (13.30-16.00u): RAUM (in de loods)
za 22 okt (13.30-16.00u): Bibliotheek Neude
za 29 okt (14.00-16.00u): A Beautiful Mess / tijdens open dag AZC Joseph Haydnlaan 2, 3533 AE Utrecht

Website

https://www.letsgrowflowersnotwalls.nl/

Let’s grow flowers, not walls is een langlopend en groeiend community-borduurproject onder leiding van kunstenaar Jolanda Schouten.

In het project borduren mensen uit alle windstreken gezamenlijk aan een serie grote tuintapijten, geïnspireerd op het antieke Perzisch tapijt waarop doorgaans de ideale tuin verbeeld wordt. Schouten werkt onder andere samen met bewoners van het AZC, Stichting Welkom in Utrecht en Noodopvang Utrecht.
Mensen die in Nederland een nieuw leven willen beginnen en al een heel leven met zich meedragen, vertellen met borduursteken, draden, kleuren en patronen hun geschiedenis. Een geschiedenis die verbonden is aan cultuur en identiteit. Door met een divers gezelschap tuintapijten te maken, wordt er een community gebouwd van bewoners uit Utrecht: oude en nieuwe bewoners.

Het project start in Het Refectiehuis van Maria van Pallaes (1587-1664) aan de Nieuwegracht. Van Pallaes deelde voedsel en kleding uit en liet haar vermogen na aan de minderbedeelden. Ze stichtte voor hen ‘De kameren van Maria van Pallaes’ in de Agnietenstraat. Let’s grow flowers, not walls is een project in de voetsporen van Maria van Pallaes.


Programma Let’s grow flowers not walls

1.De Borduurschool, 10–20 September 2022

Interactieve Presentatie I : 10 en 11 september
Locatie: Het Refectiehuis (Fundatie Maria van Pallaes) Nieuwegracht 205

Van 10 t/m 20 september organiseren we een dagelijkse inloop in De Borduurschool, in het Refectiehuis, om in gezamenlijkheid te borduren aan een tuintapijt. De basis van het tuintapijt vormt een groot formaat doek met een basisschildering door kunstenaar Jolanda Schouten voorbereid, passend bij het seizoen, geïnspireerd op het antieke Perzische tuintapijt waarin de 4 windstreken vertegenwoordigd zijn. Verse bloemen uit de stad zijn het uitgangspunt voor het verder tekenen en borduren van allerlei bloem- en plantpatronen op het doek. De bewoners van het AZC en de bezoekers, aangevuld met (HKU) studenten, buren en bezoekers borduren hun eigen bloemborduursel op het doek.

Er zullen onder andere workshops van onze borduursters plaatsvinden, waarbij Syrisch, Eritrees en Oekraïens borduren wordt beoefend. Ook zijn er Masterclasses in samenwerking met CraftsCouncil Nederland. Daarnaast zal fotograaf en researcher Fatima Abbadi een masterclass Jordaans borduren geven. Tot slot zal beeldend kunstenaar Desiree Hammen een workshop goudborduren uit de tijd van Maria van Pallaes geven.

2. Het Vliegend tapijt 22 sep – 29 oktober
Het tapijt zal over de stad vliegen en neerstrijken bij de Openbare Bibliotheek Neude en A Beautiful Mess.

Schouten werkt samen met Stichting Welkom in Utrecht, bewoners van het AZC (Joseph Haydnlaan), de Noodopvang Utrecht, Crafts Council Nederland (CCNL), het Utrechts Monumentenfonds en HKU Master of Arts in Education.

Jolanda schouten, Let’s grow flowers, not walls, 2022, Community-borduurproject 

English

Let’s grow flowers, not walls is a long-running and growing community embroidery project led by artist Jolanda Schouten.

In the project, people from all over the world embroider together on a series of large garden carpets, inspired by the ancient Persian carpet on which the ideal garden is usually depicted. Schouten works with residents of the AZC (asylum seekers centre), Stichting Welkom in Utrecht and Noodopvang Utrecht, among others.

People who want to start a new life in the Netherlands and already bring a whole life along with them tell their history with embroidery stitches, threads, colours and patterns. A history tied to culture and identity. By making garden carpets with a diverse group of people, a community is being built of Utrecht residents: old and new residents.

The project starts at The Refectory House of Maria van Pallaes (1587-1664) on the Nieuwegracht. Maria van Pallaes distributed food and clothing and left her wealth to the less fortunate. She founded ‘De kameren van Maria van Pallaes’ (The Chambers of Mary van Pallaes) on Agnietenstraat. Let’s grow flowers, not walls is a project in the footsteps of Maria van Pallaes.

Jolanda schouten, Let’s grow flowers, not walls, 2022, Community Embroidery Project