Contactgegevens
Nikki van Es
Locatie: Amelis’hof (raam boven de schuurduren) en Boekhandel Broese (zichtbaar in de etalage)
Data: 10 sept – 30 okt 2022
Te bezichtigen:
Amelis’hof: woe van 11.00 – 17.00 uur en za van 10.00 – 17.00 uur
Broese: in etalage, dus 24/7 zichtbaar
Website
Een korstmos is een samenlevingsvorm van een schimmel en een alg, en is al 500 miljoen (!) jaar op aarde. Omdat korstmossen ‘van de lucht’ leven, en van stoffen in de lucht, zijn ze een graadmeter voor luchtkwaliteit, vervuiling en klimaatverandering.
Korstmossen hebben het vermogen zich aan te passen aan hun omgeving en zijn bewonderenswaardig vitaal. Sommige exemplaren en soorten zijn zelfs bestand tegen de extreme omstandigheden van het heelal. Dat blijkt uit een experiment van de ESA, met de prachtige naam: de ‘korstmonauten’.
Korstmossen zijn talrijk aanwezig in de steden. In Utrecht alleen al komen zeker honderden soorten voor. Geïnspireerd door korstmossen en uit bewondering en verbazing maakte kunstenaar Nikki van Es (1956) het werk Korstmossen leven van de lucht.
In haar tekeningen heeft ze verschillende Utrechtse exemplaren geportretteerd, zoals de soort: ‘muurschotelkorst’ die aan de noordzijde van de Domkerk voorkomt. Een ander werk is van ‘rood dooiermos’, een soort die in onderzoek twee weken in de ruimte overleefde.
Haar werk is tijdens CareFull op twee plaatsen te zien: buiten de stad in de historische tuinderij Amelis’hof in Bunnik, en midden in het centrum in de etalages van Broese aan de Oudegracht.
Nikki van Es, Korstmossen leven van de lucht, 2022, papier, aquarel, krijt en acryl
English
Lichens live on air, specifically, on compounds in the air. Lichen is a cohabitation form of a fungus and an algae. They have been on Earth for 500 million years! Because they live ‘off the air’, they serve as a benchmark for air quality, pollution and climatic change.
Lichens are admirably vital and have the ability to adapt to their environment. Some even turn out to be able to withstand the extreme conditions of space, as shown in an experiment conducted by the European Space Agency (ESA): the crustmonauts…
Nikki van Es creates work inspired by lichens out of admiration and as a tribute. In Utrecht alone, there are certainly hundreds of species. Van Es’s work includes wall dish crust found on the north side of the cathedral and red yolk moss, a species that survived for as long as 14 days in space.
Nikki van Es, Korstmossen leven van de lucht, 2022, paper, watercolour, chalk and acrylic