De Nijverheid ontvangt Harm Lambers Bouwsteen voor Bijzondere Kunst in Utrecht 2024

De Nijverheid ontvangt Harm Lambers Bouwsteen voor Bijzondere Kunst in Utrecht 2024

 Op 30 maart aanstaande wordt in Theater Kikker voor de tweede keer de Harm Lambers Bouwsteen voor Bijzondere Kunst in Utrecht uitgereikt. Utrechts Dansgezelschap De Dansers nam deze tweejaarlijkse prijs voor het eerst in ontvangst in 2022 en geeft de eervolle wisseltrofee nu door aan culturele vrijhaven De Nijverheid.  

Het juryrapport 

Josephine van Rheenen en Guy Corneille van De Dansers zijn lovend over De Nijverheid: “Dit is waar kunst groeit. De Nijverheid doet rauwe schoonheid bloeien en leven op één van de laatste, zeldzame rafelranden van onze stad. Je voelt je er direct thuis en geïnspireerd om je creatiefste zelf te zijn, of je nou een atelier hebt, komt optreden, een expositie bezoekt of gewoon een biertje komt drinken. Hier staat niet het resultaat, maar het creatief (maak)proces centraal – op een manier die niet navelstaarderig is, maar juist uitnodigend en inspirerend voor publiek. In hun relatief korte levensduur is De Nijverheid terecht uitgegroeid tot een Utrechts fenomeen en we doen er goed aan om zo’n zeldzaam, organisch grass-root verschijnsel met z’n allen dierbaar te koesteren. Een makersstad als Utrecht kan niet zonder plekken zoals De Nijverheid.”  

Een prijs voor de verbinding tussen kunst en stad  

De prijs behelst een wisseltrofee, de Bouwsteen, als symbool voor het bouwen aan de verbinding tussen kunst en de stad, en een avond die De Nijverheid naar eigen inzicht programmeert om zo inwoners van Utrecht en medekunstenaars verder te inspireren. De gemeente Utrecht draagt financieel bij aan de realisatie van het bijzondere programma dat De Nijverheid in het voorjaar van 2025 zal presenteren.  

Doenja Abel, programmamaker van De Nijverheid: “We zijn enorm vereerd om – als rauwe makersplek voor opkomende kunstenaars in de beeldende én podiumkunsten – de Bouwsteen in ontvangst te mogen nemen. Zeker omdat het een prijs is die verbinding en vernieuwing toejuicht in het makersveld. We zijn trots om deze prijs te mogen ontvangen van zo’n bevlogen en cross-disciplinair gezelschap als De Dansers en gaan ons best doen om in hun voetsporen, de prijs goed tot zijn recht te laten komen.”  

Podium én maakplek waar het proces centraal staat  

De Nijverheid is een smeltkroes vol kunst en experiment: een plek voor beeldende en podiumkunsten, voor kunstmakers, kunsttoners en kunstgenieters. Het begon in 2017 met een handjevol kunstenaars en een goed idee. In korte tijd groeide het uit tot een plek waar kunst het écht voor het zeggen heeft.  
Deze kunstenaarskolonie biedt een vruchtbare bodem voor creatievelingen; ateliers en werkplekken voor ruim zestig kunstenaars en makers. Er zijn verschillende expositieruimtes en een vernieuwend podium met een rauw karakter, gericht op diversiteit, kruisbestuiving en experiment binnen de beeldende en podiumkunsten. Het is een plek waar talloze partijen samenwerken. Het is een podium én maakplek waar het proces centraal staat en flink buiten de lijnen gekleurd mag worden. Kortom: een solide steen in het prachtig bouwwerk dat cultureel Utrecht is.  

Harm Lambers  

De prijs is vernoemd naar oud-directeur van Theater Kikker, Harm Lambers, die eind november 2021 overleed. Het is een initiatief van theatermakers Paul Feld en Erik Snel in samenwerking met Theater Kikker en speciaal bedoeld voor Utrechtse kunstenaars en collectieven, die een verbinding zoeken tussen kunst en de stad.  

Kunstkoers bij De Nijverheid
footer anchor