Kader Attia in etalage Broese

Kader Attia in etalage Broese

Van 1 tot en met 13 juni 2021 is het werk Oil and Sugar #2 (2007) van kunstenaar Kader Attia te zien in de etalage van voormalig Broese, als onderdeel van de tentoonstelling Fragments of Repair/Kader Attia bij BAK, basis voor actuele kunst, Utrecht. De video is te bekijken van maandag t/m zondag van 08.00–24.00 uur. Scan de QR code op de ruit voor geluid en een beschrijving.

Oil and Sugar #2, evenals Attia’s andere videowerken, sculpturen, collages en (video)installaties in de tentoonstelling Fragments of Repair/Kader Attia, zijn vanaf 5 juni (ook) te bezoeken in het pand van BAK (Pauwstraat 13a, Utrecht).

Oil and Sugar #2, Kader Attia, 2007 – video, 4:30 min.

Oil and Sugar #2

In Oil and Sugar #2 lost een constructie van suikerklontjes op wanneer er ruwe olie overheen wordt gegoten. Het lijkt op een gebouw dat in slow motion in elkaar stort, wat zich steeds opnieuw herhaalt. Het werk gaat over de plaats die olie en suiker innemen in de koloniale ‘architectuur’ van de geglobaliseerde wereld, zowel vroeger als nu. De video verwijst tegelijkertijd naar de plantage- en suikerslavernij, én naar het systeem van aardolie en de winningsindustrie. In de video weerklinkt deze wereld van ongelijkheid, onrecht, armoede, onderdrukking en uitsluiting; dit is wat er schuilgaat achter de façade van het westerse, moderne minimalisme, met zijn perfect rechte lijnen en zuivere esthetiek, waarnaar het witte blok verwijst. Hoewel de constructie langzaam donker wordt en tot een chaos vervalt, slaagt ze erin om eindeloos onveranderd terug te keren. De schijnbare onmogelijkheid om deze vicieuze cirkel van verval en voortdurende heropleving te doorbreken, onthult de weerzinwekkende uitdaging waar het zware werk van dekolonisatie voor gesteld staat. Echter, in elke ondergang, onzekerheid en catastrofe bestaat er tevens een vorm van ontwikkeling, en zodoende een mogelijkheid om vaste patronen om te buigen naar ‘herstel’ – niet als een terugkeer naar wat ooit was, maar als een portaal tussen de ene wereld en de andere.

Fragments of Repair

De tentoonstelling is onderdeel van Fragments of Repair, een meerdelig project van BAK in samenwerking met kunstenaar Kader Attia en dekoloniaal forum La Colonie, Parijs. Het project bestaande uit een collectief studieprogramma, een reeks bijeenkomsten en een tentoonstelling rondom het begrip ‘dekoloniaal herstel’.

Kijk voor meer informatie over het project en voor het reserveren van een tijdslot voor de tentoonstelling bij BAK (Pauwstraat 13a, Utrecht), op bakonline.org.

footer anchor