De NUK / Art Utrecht viert dit weekend dat de kunstwereld weer leeft

De NUK / Art Utrecht viert dit weekend dat de kunstwereld weer leeft

De NUK, Nieuwe Utrechtse Krant | 10 juni, 2020

Lou Vos is met werk te zien in de kelder bij 'Wetenschap'.
Lou Vos is met eigen werk te zien in de kelder bij “Wetenschap.”
Bij alle aandacht voor de impact van de coronamaatregelen op de culturele sector is de positie van kunstgaleries onderbelicht gebleven. Dit terwijl de crisis bij deze niet gesubsidieerde ondernemingen er ook flink is ingehakt. 

Galeries moesten maanden de deuren sluiten of konden slechts een beperkt aantal bezoekers binnenlaten. Dat had consequenties voor de ondernemers maar ook voor de kunstenaars. Vooralsnog staan alle Utrechtse kunstgaleries overeind en komend weekend wordt dat duidelijk als Art Utrecht een weekend organiseert in het voormalige Broese pand waarin galeries, kunstruimten én kunstenaars zich presenteren.

Lou Vos, kunstenaar en bestuurslid van Art Utrecht, is een paar dagen voor de opening van deze kunstmanifestatie heel enthousiast. “Dit weekend geven we een duidelijk signaal af dat de Utrechtse kunstwereld weer leeft. En dat is heel belangrijk na een periode die zo zwaar is geweest. Galeries zijn niet gesubsidieerde instellingen met vooral in de binnenstad hoge huren. Als zij een paar maanden de deuren moeten sluiten is dat een enorme aanslag op hun inkomsten.”

“Vergeet niet dat een galerie bij uitstek de plek is waar de kunstenaar zijn werk kan verkopen”

“Vergeet niet dat een galerie bij uitstek de plek is waar de kunstenaar zijn werk kan verkopen. Vallen die weg dan krijg je een soort domino-effect met dramatische consequenties voor de Utrechtse kunstwereld. Gelukkig is het nog niet zover maar de crisis heeft veel pijn gedaan. En daarom zijn we zo blij dat we weer kunnen laten zien dat we er nog zijn. Niet kleinschalig maar in een prachtig pand met een aantal deelnemers dat elke dag nog groeit. Het is goed dat wethouder Klein zaterdag aanwezig is om haar steun te betuigen aan het initiatief. Want steun blijft nodig. Mijn dank gaat uit naar de gemeente Utrecht en beheerder Ad Hoc die het oude Broese pand ter beschikking heeft gesteld. Een mooiere plek hadden we niet kunnen bedenken”

“We volgen uitermate secuur de richtlijnen van het RIVM”

Aan de inrichting van het pand is niets veranderd. Dat betekent dat de kunstenaars hun werk in de achtergebleven boekenkasten moeten exposeren. Vos, met haar werk ook aanwezig: “Het vereist wel enige creativiteit om binnen de  beperkte ruimte van die oude, saaie boekenkasten je werk kwijt te kunnen. Maar daar komt iedereen wel uit. En exposeren op de afdeling kookboeken of economie is ook wel weer grappig.”

Naar verwachting zullen veel kunstliefhebbers een bezoek aan de manifestatie brengen. Is het pand coronaproof? Vos is daar gerust op. “We volgen uitermate secuur de richtlijnen van het RIVM. Alles permanent ontsmetten en iedereen op anderhalve meter afstand. Precies zoals we tijdens de voorbereidingen hebben gedaan.”

Bezoekers zijn welkom op vrijdag (van 12.00 tot 18.00 uur). Zaterdag (van 12.00 tot 22.00 uur) en zondag (van 12.00  tot 18.00 uur). Het is de bedoeling dat de expositie ook de twee weekenden daarop doorloopt.

Art Utrecht organiseert tijdens het weekend ook een Corona proof Art Walk. Een route langs zeven galeries en kunstruimten op loop- of fietsafstand van elkaar. Meer informatie op de website van Art Utrecht.

De voorbereidingen zijn in volle gang. Werk van Mariaan van den Berg bij Kunstliefde.
Werk van Marjolein Witte in de entree.

Bekijk het artikel van de NUK hier.

footer anchor