Oscar Larik landt op Nijverheidsweg

Oscar Larik landt op Nijverheidsweg

Door Peke Hofman

Binnenkort is Utrecht een kunstlocatie rijker. Op 20 november opent Galerie Larik haar deuren. Een laboratorium, presentatieruimte, ontmoetingsplaats en ruimte voor experiment ineen is de beste typering voor de plannen die Oscar Larik heeft. Voor zijn initiatief werkt hij nauw samen met NAR, café der kunsten.

Op het dakterras van een nog onaf, indrukwekkend bouwwerk aan de Nijverheidsweg in Utrecht spreek ik met Oscar Larik. De galeriehouder en verzamelaar stopte met zijn galerie in het centrum van Utrecht omdat hij letterlijk en figuurlijk meer ruimte en uitdaging nodig had.

Die ruimte heeft hij samen met compagnon Walter Bak en anderen gerealiseerd op het voormalige industrieterrein, waarbij ze overwegend materialen hebben hergebruikt. Het resultaat mag er zijn: een caféruimte, zeg maar gerust een feestzaal, opgebouwd uit verschillende soorten oude kozijnen, glas in lood, oude balken, smeedwerk en betimmeringen. Een doorleefde sfeer, ongepolijst en uitnodigend. De aangrenzende galerie ziet er wat strakker uit, maar ook hier kunnen exposerende kunstenaars alle kanten op.

Oscar Larik had al langer de wens om galerie en horeca te combineren. De argumenten hiervoor zijn zowel pragmatisch als inhoudelijk: de inkomsten uit de horeca zorgen voor meer ruimte voor kunst die misschien niet direct goed verkoopt. Maar ook inhoudelijk biedt deze combinatie talloze mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan openingen, performances, lichtshows, installaties, lezingen of andere bijeenkomsten. Voor Larik is kunst meer dan een passieve beleving, hier kunnen mensen elkaar ontmoeten en activiteiten initiëren. En kunst mag nooit het behang of opvulling zijn van het café!

De basis voor de galerie en de kunstenaars met wie Larik werkt is zijn verzameling, die hij in vele jaren tijd opbouwde. De persoonlijke band die hij heeft met veel kunstenaars speelt daarbij een belangrijke rol. Opvallend daarbij is dat hij heel verschillende kunstenaars heeft gekozen en er is dan ook geen sprake van een stijlvaste lijn. Zijn intuïtie is leidend. ‘Kunst moet eerlijk zijn,’ aldus Larik, ‘kunst moet uitdagen, schuren, geen trucje voor succes. Maar ook van zeer esthetisch werk kan ik soms genieten. Intuïtie blijft een belangrijke keuzebepaler. Misschien is de gemene deler dat goede kunst iets onverwachts heeft. En dat onverwachte is precies wat we op deze plek mogelijk willen maken.’

Het werk moet dus uitdagen en verrassen en dan kan de verschijningsvorm heel divers zijn, geeft hij aan. Voorzichtig mag je wel constateren dat een paar elementen herkenbaar zijn zoals een liefde voor het conceptuele, de inhoudelijke visie van kunstenaars vaak uitgedrukt in een combinatie van verschillende disciplines. Ook humor en relativering zijn van die elementen die bij zijn keuze opvallen.

In de toekomst wil Oscar Larik meer met jonge kunstenaars werken. Een samenwerking met de Hogeschool voor de Kunsten staat al in de steigers en zo wil hij minstens één keer per jaar ruimte geven aan jong talent, met daarbij wel de belangrijke toevoeging: ‘Ik hou alleen niet van die ‘best of graduates’ concepten alsof kunst een wedstrijd is. Ik zal ook hier mijn intuïtie blijven volgen’. Daarnaast ziet hij mogelijkheden met presentaties waarbij een gevestigde kunstenaar jong talent uitnodigt of vice versa.

20 november is het zover. Galerie Larik opent met een solotentoonstelling van Frank Halmans die inhoudelijk, maar ook qua werkwijze naadloos past in het concept. Larik: ‘Zijn werk gaat vaak over ruimtes, herinneringen en belevingen in opbouw: ik zie parallellen met het bouwen op deze locatie; vanuit niets ontstaat een nieuwe werkelijkheid. Tegelijkertijd heeft Frank Halmans zoveel ervaring dat ik hier full time kan werken om alles klaar te krijgen. Hij kan overweg met onzekerheden en vraagt geen intensieve begeleiding’. Maar het belangrijkste is de bewondering voor-  en de persoonlijke band van Larik met de kunstenaar die hij al vele jaren volgt.

Galerie Larik,  Nijverheidsweg 6  3435 AM Utrecht     www.galerielarik.nl

_______________________________________________________________________

Peke Hofman, voormalig directeur CBK Alphen aan den Rijn en Den Bosch, schrijft regelmatig over kunst. Hij organiseert kunstreizen voor Art en Route en adviseert bij kunstprojecten in de openbare ruimte.

footer anchor